מרכז הידע של תכנית שיבולים

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

יום 9: מחורשת גבעת יואב ועד למבוא חמה

נחל עין גב שביל הגולן
מבט על נחל עין גב. צילום: abraham ofm
שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

נקודת התחלה: חורשת גבעת יואב.

נקודת סיום: מבוא חמה.

אורך המסלול: 16 ק"מ.

נקודת יציאה באמצע המסלול: ניתן לקצר את המסלול ולישון באמפי גולן (אורך המסלול עד נקודה זו 7 ק"מ).

התאמה ללקויות

משתמשים בטרקר או בגילגולון: עביר, למעט המקטע העובר בנחל מיצר שאינו מומלץ בשל השיפועים שלו. ניתן להצטרף שוב, בסוף מקטע זה בחיבור של שביל הגולן עם הכביש המסומן אדום.
לקויות ראייה: מקטע נחל מיצר כולל בתוכו שיפועים חדים ומעברים צרים, יש לבחון את מידת התאמתו לחניכים.

תיאור המסלול

מחורשת גבעת יואב ממשיך שביל הגולן דרומה, ולאחר 600 מ' נצמד לקו המצוק של במת רמת הגולן. ממקטע דרך זה נשקף לנו נוף מרהיב לכנרת. לאחר קילומטר של הליכה לאורך המצוק פונה השביל שמאלה (מזרחה) ומתרחק ממנו.

לאחר 500 מ' נגיע למקבץ לולים השייך למושב נאות גולן הסמוך, ממנו מנשיך דרומה, ולאחר קילומטר נוסף, שבמהלכו נחצה אפיק נחל קטן, נגיע למקבץ לולים נוסף. אנו מקיפים את הלולים ממערב, ומתחילים בירידה לכיוון הנחל הגדול שמדרום לנו – הוא נחל עין גב.

נחל עין גב אינו גדול או ארוך במיוחד בהשוואה לנחל סמך או לנחל דליות, אך יופיו לא יסולא בפז. תחילתו בעין פיק היפהפה, הנמצא מספר קילומטרים ממערב לנו, וסופו בכנרת, בתחומי קיבוץ עין גב. לאחר 1.5 ק"מ נגיע לאפיק הנחל וממנו נמשיך דרומה ונתחיל לטפס במתינות, כשמסביבנו עצי זית רבים, חלקם עתיקים!

לאחר 700 מ' מתעקל השביל בחדות שמאלה (דרומה), כשמאחורינו נוכל להבחין בגבע קטנה – זהו תל סורג, המזוהה עם העיר המקראית אפק, שעל שמה נקרא קיבוץ אפיק הסמוך, וגם הכפר הסורי פיק ששכן במקום לפניו. לאחר 500 מ' ועיקול נוסף נגיע לכביש הגישה לסוסיתא – עיר רומית היושבת על גבעה שטוחה וצופה על הכנרת. אם מחליטים לסטות ולהיכנס אליה יש לקחת בחשבון שישנה הליכה של 3 ק"מ לכיוון.

שביל הגולן פונה שמאלה (מזרחה) והולך על הכביש (מסומן באדום) 300 מ', ואז פונה ימינה (דרומה) ומטפס במעלה השלוחה. לאחר 700 מ' נפגש השביל על כביש 98, פונה שמאלה (מזרחה) והולך 300 מ' במקביל לכביש – עד להגעה לאתר אמפי גולן, אם רוצים לקצר את יום הטיול ניתן לסיים כאן (אורך המסלול – 7 ק"מ).

חניון אמפי גולן: חניון לילה על שביל הגולן ובסמוך לאמפי גולן. הגישה למקום נוחה להולכי רגל ולכל סוגי כלי הרכב. אין בחניון מים זורמים והוא מסוג "חניון שלט", שחניון חסר תשתיות. יתרונו של החניון הוא סמיכותו לכביש ראשי.

מאמפי גולן יוצא שביל הגולן דרומה וחוצה את כביש 98. לאחר 1.5 ק"מ של ירידה תלולה יחסית אנו מתחברים לאפיקו של ואדי ברברה, יובלו העיקרי של נחל מיצר, ולאחר 500 מ' נוספים נמצא את עצמנו מעל אפיקו של נחל מיצר עצמו, המגיע ממזרח. מעלינו, באזור אמפי גולן, קיים "המיצר" – האזור הצר ביותר ברמת רמת הגולן, ועל שמו נקרא הנחל שבו אנו נמצאים כעת. לאחר 2 ק"מ אנו נפגשים עם דרך שחוצה את אפיק הנחל, ומכאן שביל הגולן פונה ימינה (מערבה) ומטפס עם הדרך, שמסומנת אדום, מהאפיק. מנקודת הפיצול אפשר להמשיך לאורך אפיק הנחל, תחילה בדרך הרחבה ובהמשך בשביל רגלי (שניהם מסומנים כחול), מרחק 1.5 ק"מ, עד שנגיע לתצפית על מפל נחל מיצר. המפל הינו ייחודי בעיקר בשל צבע הסלע שלו – אם התרגלנו לשחור של הבזלת, פתאום אנו רואים לבן של קירטון. מנקודת הפיצול עולה שביל הגולן, כאמור, לאורך הדרך בסימון אדום, ולאחר עלייה מתונה של 2.5 ק"מ נגיע למישור. הדרך האדומה פונה ימינה (מערבה), ואילו אנו נמשיך דרומה, לאורך המצוק מעל נחל מיצר.

לאחר 2 ק"מ עוזב השביל את קו המצוק ופונה מערבה לתוך המישור השטוח המיוחד, המכונה "ארץ האלונים" (ארד אל בלוטה). מישור זה הוא החלק הדרומי ביותר בבמה של רמת הגולן, הוא מוקף בכל עבריו במצוקים תלולים לכיוון נחל מיצר, הירמוך, נחל עין גב והכנרת, ומאופיין בשכבת אדמה עבה המאפשרת גידולים חקלאיים. נחצה את המישור לכיוון מערב בין מטעי אפרסקים, ולאחר 1.5 ק"מ נגיע לכביש 98 ולקיבוץ מבוא חמה – הדרומי ביותר ברמת הגולן. 

אין מקום לינה מוסדר במבוא חמה, ניתן לנסות לתאם עם הקיבוץ. אפשרות נוספת היא לישון ביום זה באמפי גולן, וביום למחרת להמשיך עד סיום מסלול שביל הגולן בעין תאופיק.

הערה: זהו יום הליכה מאתגר, לעומת חלקיו האמצעיים של שביל הגולן ויש לקחת זאת בחשבון בהתאם ליכולות המודרכים.

שביל הגולן – תיאור כללי

כ-120 ק"מ מסומנים בכחול (כנרת) לבן (חרמון) וירוק (גולן) מהחרמון בצפון ועד עין תאופיק בדרום. מוצעת כאן חלוקה מסוימת של הימים, אך על פי יכולות הקבוצה יש להחליט מהן האפשרויות המועדפות הן של מסלולי הטיול והן של מקומות הלינה.

שביל הגולן מחולק ל-15 קטעים באורך משתנה, בין 6 ל-12 ק"מ לקטע בודד ולכל קטע – גישה בשני קצוות עם רכב רגיל.

הערות כלליות לטיול זה

1. בפירוט הימים מופיעות המלצות בכל הנוגע לשימוש בטרקר או בגילגולון עבור חניכים המוגבלים בתנועה. עם זאת, מומלץ לערוך הכנת מסלול בסמוך למועד היציאה לשטח, כדי לוודא שאין שינויים בלתי צפויים תלויי מזג אוויר, או מפגעים אחרים שעלולים להגביל את המעבר במסלול. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון שיותר קשה להתנייד עם הגילגולון באדמה בוצית אחרי גשם.

2. ההליכה בשביל הגולן משלבת חציית כבישים מרובה. יש להיערך מראש לפני כל חציית כביש וליידע את הקבוצה על כך לפחות כ-100 מ' טרם המפגש עם הכביש. במקרים של חניכים עם מוגבלויות – חשוב להצמיד איש צוות אשר ילך בקרבתם בעת חציית הכביש, כדי למנוע מצבים מסוכנים.

3. לקויות רגשיות/נפשיות/לקויות תקשורת למיניהן: יש לשים לב ששביל הגולן בכללותו עובר בסמוך לאזורים מגודרים בשל סכנת מוקשים. כמו כן, באזור זה, הגובל עם סוריה, יכולים להישמע ממרחק פיצוצים, ועל כן יש להתייחס לכך ולהכין את המשתתפים מראש.

נושאים קשורים

שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

שותפים בתכנית

מה רצית לדעת?