מרכז הידע של תכנית שיבולים

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

יום 7: מחניון נחל דליות לאום אל קנטיר

אום אל קנאטיר שביל הגולן
אום אל קנאטיר. צילום: חגית בלדר
שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

שלושת ימי הטיול האחרונים הם קשים יותר מימי הטיול שקדמו להם.

נקודת התחלה: חניון נחל דליות.

נקודת סיום: אום אל קנאטיר.

אורך המסלול: כ-10 ק"מ.

אפשרות ליציאה מוקדמת מהמסלול: כביש הגישה לנטור.

התאמה ללקויות

משתמשים בטרקר או בגילגולון: לא מומלץ לטייל בנחל סמך.
לקויות ראייה: המסלול בנחל סמך הוא למיטיבי לכת, התוואי בחלקו עובר באזורים מצוקיים ובשבילים צרים. מצריך ליווי צמוד, יש לקחת בחשבון את הזמנים. 
עבור חניכים שלא ממשיכים בהליכה בנחל סמך, ניתן לפנות מהסכר של מאגר סמך, בדרך הפונה דרומה (חוצה את נחל סמך) ומתחברת לכביש הגישה ליישוב נטור. כאן יסיימו את היום ויצטרפו לקבוצה בחניון הלילה.

תיאור המסלול

מחניון דליות יוצא שביל הגולן דרומה, ומיד חוצה את כביש 869, היורד מהגולן לכיוון צפון הכנרת. לאחר 500 מ' נגיע לשרידי הכפר מזרעת קונייטרה – כפר קטן שבו השתמשו חקלאי העיר קונייטרה בעונות החורף.

אנו ממשיכים דרומה, ולאחר 1.5 ק"מ נגיע לקצהו הצפוני של מאגר סמך – היושב על אפיקו של נחל סמך, הגדול שבנחלי דרום הגולן. בשלב זה פונה שביל הגולן ימינה (מערבה) ומתחיל להקיף את המאגר מצפון. יש לשים לב – בשנים גשומות עולה מפלס המאגר ומציף את תוואי השביל! יש להקיף את המאגר ולהגיע לקצהו הדרום-מערבי.

לאחר 500 מ' נפנה שמאלה (דרומה) ונטפס לסכר של המאגר, שם ניתן לעיתים לראות דייגים המנסים לשלות דגים מן המאגר (סמכ בערבית = דג). לאחר 700 מ' יורד השביל מהסכר וממשיך מערבה, מעל ומצפון לאפיקו של נחל סמך. בשלב זה, ישנה אפשרות להמשיך עם תוואי שביל הגולן, אשר ממשיך ללכת לצידו של נחל סמך ובהמשך לעלות לאום אל קנאטיר; לחילופין, עבור חניכים שמתקשים עם המשך ההליכה, ניתן בנקודה זו לפנות בדרך הפונה דרומה (חוצה את נחל סמך) ומתחברת לכביש הגישה ליישוב נטור. חניכים אלו יוכלו להיפגש עם יתר הקבוצה בחניון הלילה.

אם ממשיכים עם שביל הגולן, לאחר 3 ק"מ פונה השביל דרומה ומתחיל לרדת לכיוון ערוץ הנחל עצמו, בירידה תלולה מעט. לאחר 800 מ' בירידה נגיע לנקודה מעניינת: ראשית, כאן נפגש שביל הגולן עם דרך עפר בסימון שחור, החוצה את אפיק נחל סמך באמצעות גשר בזלת מרשים. הדרך והגשר שימשו את הסורים שהחלו לבנות בגולן בשנת 1964 תוואי להטיית מי מקורות הירדן לאורך כל הרמה. מתחת לגשר ישנה נקודת צל ובריכה מצוינת!

מהגשר ממשיך השביל בדרך הרחבה, פונה שמאלה ומתחיל לטפס לעבר הגדה המזרחית של נחל סמך, שממשיך להעמיק מתחתינו. הטיפוס מתון ונוח, ולאחר 2 ק"מ נראה משמאלנו קיר בזלת לח ושיחים רבים – זהו עין שקודל, מעיין קטן המטפטף ממרכז קיר הסלע. לאורך מקטע שביל זה נוכל לראות, מצד ימין, את התוואי החפור של תעלת ההטיה. 200 מ' בהמשך השביל נגיע לצומת נוסף – שביל הגולן ממשיך מכאן ישר, לאורך דרך רחבה, המסומנת באדום, ואילו הדרך השחורה מתפתלת שמאלה (מזרחה), ומטפסת כמה עשרות מטרים בגובה לעבר הרמה שמעל לנחל סמך. בסוף העלייה נמצא חניון עם פח וברז (עובד לסירוגין, יש לברר לפני היציאה לטיול, האם אכן עובד) – זוהי נקודת הסיום של היום בחניון אום אל קנאטיר.

אום אל קנאטיר נמצא במרחק של כ-2.5 ק"מ מהיישוב נטור, שם נמצאת חוות נטור ומדרשה על-תיכונית. 

שביל הגולן – תיאור כללי

כ-120 ק"מ מסומנים בכחול (כנרת) לבן (חרמון) וירוק (גולן) מהחרמון בצפון ועד עין תאופיק בדרום. מוצעת כאן חלוקה מסוימת של הימים, אך על פי יכולות הקבוצה יש להחליט מהן האפשרויות המועדפות הן של מסלולי הטיול והן של מקומות הלינה.

שביל הגולן מחולק ל-15 קטעים באורך משתנה, בין 6 ל-12 ק"מ לקטע בודד ולכל קטע – גישה בשני קצוות עם רכב רגיל.

הערות כלליות לטיול זה

1. בפירוט הימים מופיעות המלצות בכל הנוגע לשימוש בטרקר או בגילגולון עבור חניכים המוגבלים בתנועה. עם זאת, מומלץ לערוך הכנת מסלול בסמוך למועד היציאה לשטח, כדי לוודא שאין שינויים בלתי צפויים תלויי מזג אוויר, או מפגעים אחרים שעלולים להגביל את המעבר במסלול. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון שיותר קשה להתנייד עם הגילגולון באדמה בוצית אחרי גשם.

2. ההליכה בשביל הגולן משלבת חציית כבישים מרובה. יש להיערך מראש לפני כל חציית כביש וליידע את הקבוצה על כך לפחות כ-100 מ' טרם המפגש עם הכביש. במקרים של חניכים עם מוגבלויות – חשוב להצמיד איש צוות אשר ילך בקרבתם בעת חציית הכביש, כדי למנוע מצבים מסוכנים.

3. לקויות רגשיות/נפשיות/לקויות תקשורת למיניהן: יש לשים לב ששביל הגולן בכללותו עובר בסמוך לאזורים מגודרים בשל סכנת מוקשים. כמו כן, באזור זה, הגובל עם סוריה, יכולים להישמע ממרחק פיצוצים, ועל כן יש להתייחס לכך ולהכין את המשתתפים מראש.

נושאים קשורים

שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

שותפים בתכנית

מה רצית לדעת?