נקודת התחלה: אלוני הבשן.
נקודת סיום: חרבת פרג' (המצויה קרוב לכביש 98).
אורך המסלול: כ-15 ק"מ.
נקודת קיצור במסלול: חרבת חושיינה (כ-9 ק"מ מתחילת המסלול).
התאמה ללקויות
משתמשים בטרקר או בגילגולון: המסלול עביר, אך יש לקחת בחשבון זמנים, כיוון שזהו מסלול ארוך. כדי לקצר, ניתן לסיים את הטיול בחורבת חושיינה.
לקויות ראייה: המסלול עובר בתוואי נוח.
תיאור המסלול
מתחילים את היום בדרך המחברת בין הר חוזק לשער האחורי של אלוני הבשן. בנקודה זו חוצה השביל הירוק וממשיך דרומה לכיוון עין ג'ואיזה, בעוד ששביל הגולן פונה שמאלה (מזרחה) והולך על הדרך הרחבה. לאחר 200 מ' פונה השביל ימינה (דרומה), ולאחר 500 מ' נוספים פונה שמאלה (שוב דרומה). מכאן אנו מתחילים בירידה מתונה מרכס בשנית, ולאחר 2 ק"מ נגיע לכביש משובש. אנו פונים שמאלה (מזרחה) והולכים 500 מ' לאורך הכביש, עד שהשביל פונה ימינה (דרומה) ועוזב את הכביש.
כעת אנו הולכים למרגלות תל שעף א-סינדיאן, הר געש נוסף והדרומי ביותר ברכס בשנית. לפי מחקרים, תל געשי זה הוא המקור ל"בזלת הכיסוי" – הבזלת הקדומה ביותר ברמת הגולן, זו שכיסתה את פני השטח לראשונה בתחילת התקופה הגעשית של הרמה. לאחר 4 ק"מ נגיע לכביש 98, נחצה אותו ונמשיך מזרחה.
לאחר 2 ק"מ נגיע לשרידי הכפר חושנייה – כפר צ'רקסי נוסף, שהמיוחד בו הוא מסגד עם צריח מאבני בזלת, שנותר על תילו. המסגד ממוקם ממש על כביש 87, זו יכולה אף היא להיות נקודת לינה במסלול אם רוצים לקצר את יום ההליכה (מקום לינה לא מוסדר) כמו כן, כ-2 ק"מ דרום מערבית לנקודה זו מצוי היישוב קשת, אשר אמנם סוטה מתוואי השביל, אך יכול גם הוא להיות נקודת לינה נוחה.
מחושנייה ממשיך שביל הגולן דרומה, ולאחר 300 מ' פונה בחדות שמאלה (לדרום-מזרח). מימיננו נוכל לראות את תל חושנייה – תל געשי קטן שגם עליו שרידי מבנים, חלק מהכפר חושנייה. למרגלות התל הקטן שוכנת בריכת חורף יפה.
השביל עובר כאן במרחב פתוח ויפה, דל בעצים. באביב תמצאו כאן את הפריחה המדהימה המפורסמת של הגולן. ממערב נראה את מושב קשת, שהוקם תחילה סמוך לקונייטרה, ובהמשך עבר למקום קבע פה.
לאחר 3.5 ק"מ נגיע לגבול המזרחי של שמורת עינות פחם – מקבץ של עשרות מעיינות הנובעים בסביבה, חלקם בתוך תעלות נ"ט ולאחר כ-2 ק"מ נוספים מגיעים לחרבת פרג', שם ניתן לעשות עצירת לינה (מקום לינה לא מוסדר).
שביל הגולן – תיאור כללי
כ-120 ק"מ מסומנים בכחול (כנרת) לבן (חרמון) וירוק (גולן) מהחרמון בצפון ועד עין תאופיק בדרום. מוצעת כאן חלוקה מסוימת של הימים, אך על פי יכולות הקבוצה יש להחליט מהן האפשרויות המועדפות הן של מסלולי הטיול והן של מקומות הלינה.
שביל הגולן מחולק ל-15 קטעים באורך משתנה, בין 6 ל-12 ק"מ לקטע בודד ולכל קטע – גישה בשני קצוות עם רכב רגיל.
הערות כלליות לטיול זה
1. בפירוט הימים מופיעות המלצות בכל הנוגע לשימוש בטרקר או בגילגולון עבור חניכים המוגבלים בתנועה. עם זאת, מומלץ לערוך הכנת מסלול בסמוך למועד היציאה לשטח, כדי לוודא שאין שינויים בלתי צפויים תלויי מזג אוויר, או מפגעים אחרים שעלולים להגביל את המעבר במסלול. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון שיותר קשה להתנייד עם הגילגולון באדמה בוצית אחרי גשם.
2. ההליכה בשביל הגולן משלבת חציית כבישים מרובה. יש להיערך מראש לפני כל חציית כביש וליידע את הקבוצה על כך לפחות כ-100 מ' טרם המפגש עם הכביש. במקרים של חניכים עם מוגבלויות – חשוב להצמיד איש צוות אשר ילך בקרבתם בעת חציית הכביש, כדי למנוע מצבים מסוכנים.
3. לקויות רגשיות/נפשיות/לקויות תקשורת למיניהן: יש לשים לב ששביל הגולן בכללותו עובר בסמוך לאזורים מגודרים בשל סכנת מוקשים. כמו כן, באזור זה, הגובל עם סוריה, יכולים להישמע ממרחק פיצוצים, ועל כן יש להתייחס לכך ולהכין את המשתתפים מראש.