מרכז הידע של תכנית שיבולים

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

יום 2: מתל קצעה לבאב אל הווא

יער אודם מסלול שביל הגולן
יער אודם, צילום: ליאור גולגר
שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

נקודת התחלה: מרגלות תל קצעה.

נקודת סיום: באב אל הווא.

אורך המסלול: כ-16 ק"מ.

אפשרויות לקיצור המסלול: סיום מסלול ההליכה באנדרטת פלס"ר 7 (מרחק של כ-7 ק"מ מתחילת המסלול).

התאמה ללקויות

משתמשים בטרקר או בגילגולון: המסלול עביר, אך יש לקחת בחשבון את לוח הזמנים כיוון שזהו מסלול ארוך. מומלץ לדלג על המקטע המקיף את הר חרמונית, משום שהוא מצוקי והירידה ממנו תלולה וקשה. כדי לקצר מקטעים ולעקוף עליות ניתן לעזוב את התוואי של שביל הגולן וללכת דרך שבילי ג'יפים נוספים הנמצאים בשטח ומסומנים במפת שבילים. 
לקויות ראייה: לשים לב למקטע המקיף את הר חרמונית, שם ישנו מצוק מצד הצפון-מזרחי של השביל, המצריך הכוונה וזהירות! כמו כן, במקום קיימת ירידה תלולה מההר הדורשת הצמדת מלווה לאורך כל הדרך.
לקויות רגשיות/נפשיות: יש להזהיר מראש לפני הגעה למצוק באזור החרמונית ולהצמיד מלווה.

תיאור המסלול

היום מתחיל ביער אודם, באזור החיבור בין הדרך האדומה וסימון שביל הגולן. שביל הגולן פונה יחד עם הדרך האדומה מערבה וממשיך איתה כ-2.5 ק"מ עד למרגלות הר אודם. בקטע זה שביל הגולן עובר שוב בין מטעים, ויש לשים לב לפניות. המטעים פה, ובצפון הגולן בכלל, הם בעיקר מטעי תפוחים ודובדבנים, שהקור באזור עושה להם רק טוב. פריחת הדובדבן באפריל היא מחזה מיוחד לכל הדעות. כאמור, לאחר 2.5 ק"מ מתפצל שביל הגולן מהדרך האדומה, פונה שמאלה (דרומה) ומעפיל לפסגתו של הר אודם (ישנן עליות שונות היכולות להקיף את ההר, יש להחליט האם לנסות ללכת רק על דרכי העפר ולקצר חלקים מסוימים, או לחילופין ללכת על פי תוואי מסלול הגולן בשלמותו – ניתן לראות את סימוני הדרכים במפת סימון השבילים ולהחליט על פי יכולות חברי הקבוצה).

מפסגת הר אודם יורד שביל הגולן דרומה, ורגע לפני הירידה ממנו נוכל להבחין משמאלנו בבור ענקי – זוהי מחצבת סקוריה, שממנה כורים את המחצב המשמש בגינון ובבנייה. ניתן להביט לתוך המחצבה ולראות את הגוונים השונים שקיבלה הסקוריה הודות למינרלים שהכיל החומר שהתפרץ מהר הגעש.

השביל ממשיך דרומה ומגיע לאזור מישורי המשמש כמרעה לפרות, ולאחר 2 ק"מ פונה בחדות שמאלה (צפון-מזרח), ומכאן ממשיך כ-2 ק"מ נוספים עד לאנדרטת ההנצחה לחיילי פלס"ר 7 של חיל השריון.

אפשרויות לינה

כאן הכשירה המועצה האזורית גולן חניון נוח ומוסדר עם פחים, שולחנות ושטחי לינה מוסדרים (משטחי בטון עליהם ניתן ללון גם כשיש בוץ), זוהי נקודה קרובה לכביש 98, וניתן במקרה ויש צורך לקצר את יום ההליכה (כ-7 ק"מ מנקודת תחילת המסלול).

אפשרות נוספת: לינה באלרום, אם יש צורך בלינה מסודרת יותר.

המשך המסלול: מאנדרטת פלס"ר 7 חוצה שביל הגולן את כביש 98 וממשיך מזרחה לאורך כביש הגישה להר חרמונית – הר געש הניצב כעת מולנו (אם רוצים אפשר לטפס להר וליהנות מתצפית יפה). לאחר כ-1.5 ק"מ השביל פונה שמאלה (צפונה), עוזב את כביש הגישה ומתחיל להקיף את ההר מצפון, על קו גובה די אחיד.

לאחר 1.5 ק"מ נוספים מגיעים למדרונו המזרחי של ההר (שממנו נשקף נוף נהדר לרמת הגולן הסורית), והשביל פונה שמאלה (מזרחה) ויורד בדרך תלולה למדי לכביש סלול למחצה, המצוי למרגלות ההר. בהגיעו לכביש פונה השביל ימינה (דרומה) וממשיך אתו כ-800 מ' עד אנדרטת עמק הבכא.

מהאנדרטה יורד השביל כ-500 מ' ומגיע לצומת דרכים מצפון לכרם אלרום. מהצומת ממשיך השביל דרומה. לאחר 700 מ' פונה ימינה (מערבה), ולאחר עוד 400 מ' פונה שמאלה. אחרי כ-400 מ' נוספים נבחין מימיננו בבור מים שמכוסה בשכבת בטון – זהו עין חוואר, שלרוב מלא במים בחורף ובאביב. נמשיך על השביל דרומה, ואחרי כ-1.5 ק"מ נגיע שוב לכביש 98 ונחצה אותו.

אחרי 1.5 ק"מ נוספים נגיע למתחם באב אל הווא – "שער הרוחות" בעברית ולנקודת סיום היום שלנו. כאן שכן בעבר כפר של בני הע'סאן, בדואים שהתנצרו. ממערב לכפר נמצאת ברכת בראון – בריכת חורף המאכלסת צמחי מים ייחודיים ונדירים.

ניתן לפצל יום זה ליומיים טיול: יום 1: עד אנדרטת הפלס"ר, יום 2: עד קיבוץ מרום גולן.

אפשרויות לינה

במידת הצורך ניתן לבדוק אפשרות לינה בקיבוץ מרום גולן, אם כי יש לקחת בחשבון שלינה בקיבוץ תאריך את המסלול בכ-2 ק"מ נוספים.

שביל הגולן – תיאור כללי

כ-120 ק"מ מסומנים בכחול (כנרת) לבן (חרמון) וירוק (גולן) מהחרמון בצפון ועד עין תאופיק בדרום. מוצעת כאן חלוקה מסוימת של הימים, אך על פי יכולות הקבוצה יש להחליט מהן האפשרויות המועדפות הן של מסלולי הטיול והן של מקומות הלינה.

שביל הגולן מחולק ל-15 קטעים באורך משתנה, בין 6 ל-12 ק"מ לקטע בודד ולכל קטע – גישה בשני קצוות עם רכב רגיל.

הערות כלליות לטיול זה

1. בפירוט הימים מופיעות המלצות בכל הנוגע לשימוש בטרקר או בגילגולון עבור חניכים המוגבלים בתנועה. עם זאת, מומלץ לערוך הכנת מסלול בסמוך למועד היציאה לשטח, כדי לוודא שאין שינויים בלתי צפויים תלויי מזג אוויר, או מפגעים אחרים שעלולים להגביל את המעבר במסלול. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון שיותר קשה להתנייד עם הגילגולון באדמה בוצית אחרי גשם.

2. ההליכה בשביל הגולן משלבת חציית כבישים מרובה. יש להיערך מראש לפני כל חציית כביש וליידע את הקבוצה על כך לפחות כ-100 מ' טרם המפגש עם הכביש. במקרים של חניכים עם מוגבלויות – חשוב להצמיד איש צוות אשר ילך בקרבתם בעת חציית הכביש, כדי למנוע מצבים מסוכנים.

3. לקויות רגשיות/נפשיות/לקויות תקשורת למיניהן: יש לשים לב ששביל הגולן בכללותו עובר בסמוך לאזורים מגודרים בשל סכנת מוקשים. כמו כן, באזור זה, הגובל עם סוריה, יכולים להישמע ממרחק פיצוצים, ועל כן יש להתייחס לכך ולהכין את המשתתפים מראש.

נושאים קשורים

שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

שותפים בתכנית

מה רצית לדעת?