תחילת המסלול: כפר גלעדי.
סיום המסלול: מצודת נבי יושע.
אורך המסלול: כ-18 ק"מ.
משתמשים בטרקר או בגילגולון: המסלול עביר ברובו. רוב היום המסלול עובר על דרך רחבה ונוחה. ניתן לוותר על העלייה לשביל הגיאולוגי המסומן כחול (מספר השביל 2052) ולהמשיך על דרך הג'יפים הרחבה סימון שביל ירוק, דרומה. המקטע האחרון, שבו הולכים בנחל קדש, אינו מומלץ. ניתן לאסוף חניכים עם מוגבלות בכביש 886, בעזרת הקפצה קצרה אל מצודת כ"ח.
התאמה ללקויות
לקויות ראייה: תוואי ההליכה ברובו נוח, במקטע האחרון, שבו השביל הולך בתוך נחל קדש יש להזהיר מראש, שההליכה היא על אבנים חלקות, בולדרים גדולים וירידות או עליות סלע מורכבות, שבהן יש להצמיד מישהו שיכוון ויתאר את תוואי השטח המורכב. הליכה על דרך ג'יפים – יש להזהיר מראש, כי יש מצב שיעברו ג'יפים, כאשר מתקרב ג'יפ יש לידע את לקוי הראייה.
לקויות תקשורת או בעיות חרדה: לאורך היום יכולים להישמע רעשים חזקים ויש להכין את החניך לפני התקרבות אליהם לכביש ולמחצבת כפר גלעדי הנמצאת בקרבה. במעבר מתחת לרכבל עלול להיות רעש חזק ולא נעים. ההליכה בנחל קדש עלולה להיות מאתגרת למי שלוקה בפחד גבהים – ירידות במפלים יבשים ומדרגות סלע גבוהות. יש להכין את המשתתפים מראש וללוותם. נדרשת עזרה מנטלית ורגשית.
תיאור המסלול
רוב היום נלך על דרכי ג'יפים נוחות בחצי גובה המתלול של רכס רמים (הרי נפתלי). נתחיל את היום באנדרטת האריה השואג, נחזור אל הכביש העולה לכיוון מרגליות, כביש מספר 9977, נחצה את הכביש בצומת הפנייה אל כפר גלעדי והאריה השואג במעבר תת-קרקעי. נמשיך מזרחה מעט בשביל נוח המקביל לכביש. השביל מסודר, עם מדרגות, יורד דרומה לכיוון חצר "תל חי", שבה ניתן לבקר עם תיאור מראש. השביל עובר בגן הפסלים, שבו אמנים מפסלים ומשאירים את יצירותיהם בשטח, זהו סוג של מוזיאון פתוח. אנחנו יורדים ב"שביל הפצועים", שם צעדו פצועי חצר תל חי בדרך לקבלת סיוע רפואי בכפר גלעדי. לאחר כ- 300 מ' שביל ישראל פונה ימינה, מערבה, בחדות וחוזר ומטפס מעט צפונה ומערבה. השביל ממשיך במגמת עלייה במקביל לכביש 9977. העלייה מתונה ובסופה מגיעים לשלט עץ הנושא את הכיתוב "גן הפסלים". מעט אחר כך מגיע השביל אל לוח הדרכה של שביל ישראל. מכאן יוצאת דרומה דרך נוף יפה וסלולה, המסומנת ירוק, שהייתה במקורה דרך אש, שנועדה לחצוץ בין שטחי היער הנטוע. ממשיכים לעלות וזוכים בתצפית מרשימה ממזרח – קריית שמונה, חלקו הצפוני של עמק החולה ומנגד הרי הגולן והחרמון. השביל ממשיך על גבי דרך הג'יפים הרחבה, עולה ויורד לסירוגין, אך שומר בערך על קו גובה באמצע המתלול.
במרחק כקילומטר מעלינו אפשר לראות את הבתים הקיצוניים של מושב מרגליות שעל הרכס. גם הנוף משתנה מעט. פרט לאלונים אפשר לראות כאן גם אורנים אשר צמרתם נוטה מזרחה. האורנים מסמנים, כי כאן מתחילה ירידה תלולה, אך לא ארוכה. בקצה הירידה – בוסתן קטן עזוב: כמה עצי זית ורימון אחד בין האלונים והאלות. השביל שב ופונה מערבה ומביא אותנו למזלג שבילים. אם עד עכשיו היה השביל עקבי בעניין הזה – בכל מזלג שבילים לקחנו את הימני, המערבי, שמסמן מגמת עלייה, כעת מורים השלטים אחרת: הימני אומר "לתחנות 7,9" והשמאלי מזמין דווקא "לתחנות 5,6". הפעם סימון השביל לוקח דווקא את המסעף השמאלי. המספרים מרמזים לנו שאנחנו קרובים למסלול הגיאולוגי בן 12 התחנות, שמתחיל מפאתי קריית שמונה תחתינו ומגיע כמעט עד מושב מרגליות שמעלינו.
שביל ישראל מתחבר אל סימון השבילים הכחול של המסלול הגיאולוגי ומתחיל לטפס בתלילות לכיוון קיבוץ מנרה. לאחר כמה מאות מטר מתחברים אל דרך ג'יפים לסימון שביל אדום ויורדים איתה דרומה כ-2 ק"מ עד שנחזור אל דרך הנוף המסומנת ירוק. נעבור מתחת לרכבל ומעט ממערב לנו תהיה תחנת עלייה/ירידה של הרכבל.
אם ישנם חניכים המתקשים בהליכה או משתמשים בטרקר/גילגולון ניתן לוותר על העלייה עם השביל הכחול ופשוט להמשיך דרומה עם סימון השביל הירוק עד שניפגש שוב עם שביל ישראל.
ממשיכים כ־3.5 ק"מ דרומה, וכאן נפרד שביל ישראל מהשביל הירוק ועתה הוא מסומן בסימון של שביל ישראל בלבד. לאחר כ-6 ק"מ שביל ישראל מתחבר לסימן שביל כחול ופונה שמאלה, מזרחה. השביל יורד, לאחר כ-200 מ' עובר לסימן שביל אדום ולאחר 200 מ' נוספים הופך השביל לדרך ג'יפים. לאחר כ-2 ק"מ השביל מתחיל לטפס לכיוון מערב אל כביש 886. לצד הכביש השביל מתעקל ונכנס לתוך נחל קדש הסבוך בחורש. ההליכה בנחל מאתגרת והיא על גבי אבנים ומפלונים יבשים. לאחר כ-200 מ' ירידה מגיעים לחיבור עם ערוץ נוסף דרומי מזה שירדנו בו, והשביל ממשיך לטפס לכיוון מצודת כ"ח (נבי יושע). מצודת נבי יושע – על שם הכפר הערבי העזוב שמדרום למצודה. זוהי מצודת טיגרט, שנבנתה בתקופת המנדט הבריטי, במטרה להגן מפני חדירת כוחות ערביים מסוריה ומלבנון.
נקראת היום מצודת כ"ח לזכר 28 הנופלים בקרב על כיבוש המצודה במלחמת העצמאות, במקום קבר אחים ומוזיאון "הרעות" המציג את סיפור הקרב.
נקודות לינה אפשריות
חניון יפתח. ניתן לברר לגבי לינה בתוך קיבוץ יפתח או בשטחי הקיבוץ.
חניון האלות – על כביש 899, כ-ק"מ מערבה מנבי ישע. זהו חניון קק"ל ולכן מומלץ לברר האם קיימות מגבלות כלשהן לגבי שינה במקום.
הערות כלליות
- מומלץ לערוך הכנת מסלול בסמוך למועד היציאה לשטח, כדי לוודא שאין שינויים בלתי צפויים תלויי מזג אוויר או מפגעים אחרים שעלולים להגביל את המעבר במסלול.
- המסלול המוצג כאן מחולק לשלושה מקטעים, כפי שמומלץ, אך יש אפשרות לשנות מעט את נקודות ההתחלה והסיום, בהתאם לנקודות הלינה. מומלץ לבדוק לגבי אפשרויות לינה בקיבוצים ובמושבים הסמוכים, או לעשות בדיקה מוקדמת כדי לוודא שאתרי הלינה האפשריים מתאימים לכמות החניכים שאתם יוצאים איתם לשטח.