תחילת מסלול: אתר החרמון.
סיום המסלול: יער אודם.
אורך המסלול: כ-14 ק"מ.
אפשרות לקיצור המסלול: התחלת המסלול במג'דל שמס, או לחילופין בנמרוד, על פי יכולות הקבוצה. לחילופין, ניתן לסיים את המסלול לאחר כ-7 ק"מ ביישוב נמרוד, ולישון ביער נמרוד.
התאמה ללקויות
משתמשים בטרקר או בגילגולון: המסלול עביר, אך יש לקחת בחשבון את לוחות הזמנים כיוון שהמסלול ארוך ולכן אנו מציעים לוותר על הירידה התלולה בנחל גובתה ולפגוש את הקבוצה בסיומה. יתר המסלול עובר ברובו בשבילי ג'יפים נוחים. כדי לקצר מקטעים ולעקוף עליות ניתן לעזוב את התוואי של שביל הגולן, וללכת דרך שבילי ג'יפים נוספים, הנמצאים בשטח ומסומנים במפת שבילים. יש לקחת בחשבון שקשה להתנייד עם הגילגולון באדמה בוצית אחרי גשם.
לקויות ראייה: המסלול ברובו עובר בתוואי נוח, אך יש לקחת בחשבון שהירידה יכולה להיות יותר מאתגרת ולארוך יותר זמן. בשל כך, מומלץ לקצר ולפגוש את הקבוצה רק בסיום ההליכה בנחל גובתה.
תיאור המסלול
מכיפות החרמון התחתונות יורד שביל הגולן מזרחה ולאחר כ-300 מ' חובר לשביל ירוק שמגיע מהרכבל העליון של החרמון, במרכז אפיק נחל גובתה – אחד משני הנחלים המרכזיים בצד הישראלי של החרמון. מנקודת המפגש עם השביל הירוק מתחילה ירידה תלולה באפיק נחל גובתה, כשבדרך נחצה את כביש הגישה לאתר החרמון. בחודש אפריל פורח כאן אירוס הגולן, מהפרחים הגדולים והיפים ביותר בישראל.
לאחר כ-2 ק"מ פונה השביל שמאלה (דרומה) ועוזב את נחל גובתה. נמשיך במגמת הירידה, תחילה מתונה יותר ובהמשך תלולה, ולאחר 2 ק"מ נוספים נחצה את כביש הגישה למג'דל שמס, הגדול שבכפרי הדרוזים ברמת הגולן ובחרמון, והיישוב הגבוה ביותר בישראל.
מעט לאחר חציית הכביש נגיע לעין פיזל – בריכה קטנה ונחמדה בצד השביל. בשלב זה נכנסים ליער נמרוד – חורשה קטנה ויפה של עצי אורן הסלע, ארזים וקטלבים. לאחר כקילומטר השביל פונה ימינה (דרומה), יוצא מתחומי היער ומתחיל לטפס בכביש לכיוון היישוב נמרוד.
לאחר כ-1.5 ק"מ נגיע אל היישוב הקטן, השוכן בפסגת הר קטע, שבו מתגוררות מספר משפחות המתפרנסות בעיקר מתיירות. במדרון שמצפון ליישוב נמצא מעיין יפה, המכונה עין נמרוד, שניתן להגיע אליו בשביל היוצא מכביש הגישה ליישוב. מנמרוד ממשיך שביל הגולן בדרך עפר בסימון אדום בירידה מהר קטע.
לאחר כקילומטר מגיעים לפיצול שבילים: שביל הגולן וסימון אדום. הדרך האדומה פונה ימינה (מערבה) ויורדת לכיוון כפר עין קיניא, ואילו שביל הגולן ממשיך לכיוון דרום-מזרח, לעבר הכפר מסעדה. אנחנו ממשיכים על שביל הגולן ו-200 מ' אחרי הפיצול נבחין מימין לדרך במבנה גדול – זהו מקאם נבי איליה, מקום לזכרו של אליהו הנביא, הקדוש גם לדרוזים. לפי המסורת, כאן עצר אליהו הנביא למנוחה בצילו של עץ.
לאחר 1.5 ק"מ נוספים נגיע לכניסה לכפר מסעדה, ובאקט סמלי נחצה את נחל סער. מדוע סמלי? כי ברגע זה ממש עברנו מהחרמון לרמת הגולן! נחל סער, שהוא למעשה הגבול הגיאולוגי והגיאוגרפי ביניהם, הוא נחל יפהפה עם זרימת מפלים מרשימה בחורף, שנשפך בסופו לבניאס (נחל חרמון).
מכאן נמשיך עוד כ-500 מ' בתוך מטעים, עד ששביל הגולן פונה בחדות דרומה, ומכאן מתחיל להקיף את ברכת רם ממערב. לאחר 1.5 ק"מ נפגש שביל הגולן עם שביל בסימון ירוק שמגיע ממזרח, וביחד הם ממשיכים דרומה בין מטעיהם של תושבי כפר מסעדה. לאחר מעט יותר מקילומטר נגיע לכביש 98, הכביש המזרחי של רמת הגולן, שאותו כבר חצינו בכניסה למסעדה (ועוד נפגוש בהמשך). הדרך הירוקה מסתיימת כאן, ואילו אנחנו נחצה את הכביש וניכנס לתוך יער אודם.
סימון שביל הגולן לא תמיד ברור בתחומי יער אודם. לכן במקטע זה כדאי לעקוב אחר סיפור הדרך, וכמובן לפקוח עיניים בשטח.
מנקודת החצייה ממשיך שביל הגולן דרומה בין העצים, באופן די מקביל לכביש. חשוב לשים לב לסימון, שלעיתים לא ברור, ובכל מקרה זכרו שצריך להישאר קרובים יחסית לכביש. לאחר כ-500 מ' נגיע לפיצול עם דרך עפר בסימון אדום, שפונה ימינה (מערבה), ניתן לפנות בה ולהתחבר עמה בהמשך לשביל הגולן. כעבור מספר מאות מטרים, או לחילופין להמשיך על שביל הגולן מזרחה, במקביל לכביש, ולעלות אל תל אל קצעה. לשם כך: לאחר כ-200 מ' פונה שביל הגולן ימינה (לדרום-מזרח) ומתחיל בעלייה מתונה בדרך רחבה. לאחר כ-400 מ' השביל פונה ימינה ועוזב את הדרך הרחבה, ולאחר כ-100 מ' נוספים נפנה שוב ימינה.
לאחר עלייה קטנה נוספת, מגיעים לפסגתו השטוחה של תל קצעה. ירידה מהתל תפגיש אותנו עם נקודת החיבור עם השביל האדום. זהו גם תחום סיום שמורת הטבע, על כן ניתן לישון בשטח זה (אם כי חשוב לבחון את תנאי מזג האוויר ויכולותיהם של בני הקבוצה השונים, שכן זו שינה בשטח לא מוסדר, שעלולה להיות קשה). לחילופין, בעזרת הקפצה בסוף היום ניתן לישון ביער אודם עצמו, בחניון על יד הג'ובה הגדולה (בחניון ספסלים ומים).
הערות: זהו יום טיול מאתגר, עם ירידות תלולות בתחילת המסלול. מומלץ שחניכים עם מוגבלויות יצטרפו במהלך היום, ללא השתתפות ביום הטיול כולו, לדוגמה, הצטרפות ביישוב נמרוד. לחילופין, לשקול האם כל הקבוצה יכולה להתחיל בנמרוד, או לפצל יום זה ליומיים במידת הצורך.
שביל הגולן – תיאור כללי
כ-120 ק"מ מסומנים בכחול (כנרת) לבן (חרמון) וירוק (גולן) מהחרמון בצפון ועד עין תאופיק בדרום. מוצעת כאן חלוקה מסוימת של הימים, אך על פי יכולות הקבוצה יש להחליט מהן האפשרויות המועדפות הן של מסלולי הטיול והן של מקומות הלינה.
שביל הגולן מחולק ל-15 קטעים באורך משתנה, בין 6 ל-12 ק"מ לקטע בודד ולכל קטע – גישה בשני קצוות עם רכב רגיל.
הערות כלליות לטיול זה
1. בפירוט הימים מופיעות המלצות בכל הנוגע לשימוש בטרקר או בגילגולון עבור חניכים המוגבלים בתנועה. עם זאת, מומלץ לערוך הכנת מסלול בסמוך למועד היציאה לשטח, כדי לוודא שאין שינויים בלתי צפויים תלויי מזג אוויר, או מפגעים אחרים שעלולים להגביל את המעבר במסלול. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון שיותר קשה להתנייד עם הגילגולון באדמה בוצית אחרי גשם.
2. ההליכה בשביל הגולן משלבת חציית כבישים מרובה. יש להיערך מראש לפני כל חציית כביש וליידע את הקבוצה על כך לפחות כ-100 מ' טרם המפגש עם הכביש. במקרים של חניכים עם מוגבלויות – חשוב להצמיד איש צוות אשר ילך בקרבתם בעת חציית הכביש, כדי למנוע מצבים מסוכנים.
3. לקויות רגשיות/נפשיות/לקויות תקשורת למיניהן: יש לשים לב ששביל הגולן בכללותו עובר בסמוך לאזורים מגודרים בשל סכנת מוקשים. כמו כן, באזור זה, הגובל עם סוריה, יכולים להישמע ממרחק פיצוצים, ועל כן יש להתייחס לכך ולהכין את המשתתפים מראש.