מרכז הידע של תכנית שיבולים

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

הכנה לתהליך

חניכי_יחד
שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

כדי לקיים תהליך מיון מונגש חשוב לייצר סביבה נוחה, נעימה ומותאמת שתאפשר לצעיר עם מוגבלות להיות נוכח באופן מרבי בכל התהליך. כיוון שבמקרים רבים עשויים להגיע חניכים עם מוגבלות אשר אינם מזוהים ככאלה, יש להתייחס להכנות ולהתאמות כלליות באופן גורף גם אם אינכם יודעים כי לתהליך המיון יגיע צעיר עם מוגבלות.

הנחיות כלליות

ההנחיות הבאות יועילו לכל המרואיינים, אולם הכרחיות למרואיינים עם מוגבלות כדי להנגיש את המפגש ולאפשר לצעיר להביא את עצמו באופן מיטבי, לצד החששות הטבעיים ממפגש זה שבו הוא "נבחן" או נבדקת התאמתו למכינה.

הנחיות לריאיון אישי ולפעילויות בקבוצות קטנות

  1. דאגו לחדרים או למרחבים מרווחים ומאווררים עד כמה שניתן, מוארים מספיק אך לא מסנוורים. לעיתים, מוגבלויות שונות מתאפיינות בלקויות תחושתיות וחושיות אשר יכולות להיות מועצמות בתנאים מסוימים. בנוסף לכך, החששות הטבעיים עשויים לגרום למועמד לחוש במצוקה ובמתח שלא יאפשרו לו להביאו לריאיון במיטבו ולנו להכירו.
  • נסו למנוע הפרעות חיצוניות עד כמה שניתן, כולל רעשים שונים בתוך החדר ומחוצה לו. הפרעות אלו עשויות לגרום להסחת דעת אצל כל אדם, אך למשל, אצל אדם עם הפרעת קשב וריכוז עשויות ההפרעות לגרום לחוסר שקט פנימי, לתזזיתיות רבה ולחוסר יכולת להתרכז בשיחה. לדוגמה, אם יש תנועה של אנשים או בעלי חיים מחוץ לחדר מומלץ לסגור את הדלת או להסיט את הווילון, אם יש מנורה מהבהבת או מרעישה חשוב להחליף אותה או לכבותה.
  • הזמינו את המרואיינים לשאול שאלות הבהרה או לבקש הפסקה בכל שלב. מידי פעם עצרו וודאו שהדברים ברורים.

הנחיות ממוקדות לצעירים עם מוגבלות  

חלק זה מתייחס להכנות כאשר ידוע מראש שיגיע צעיר עם מוגבלות. ההכנות המפורטות יסייעו לכם, לצעיר ולמשפחתו לעבור חוויה מיטיבה ומכבדת, גם אם בסופו של התהליך יוחלט כי הצעיר לא יתקבל למכינה. ההכנות מתבססות על מידע מקדים שהגיע אליכם וכזה שאספתם באופן פעיל בנוגע לסוג המוגבלות, להתאמות ולהנגשות הדרושות.

זימון ליום המיון

  1. יש לבדוק את הדרך הנכונה ליצירת קשר לצורך זימון לתהליך המיון:
  2. כבדות שמיעה: בדקו אם יותר נוח לצעיר בדרך כתובה (מיילים, הודעות, מכתבים וכו').
  3. לקות ראייה: בדקו אם יותר נוח לצעיר בדרך שאינה מחייבת קריאת טקסט. שימו לב שרוב האנשים עם לקות ראייה משתמשים באפליקציות מקריאות לטלפון ובתוכנות מגדילות ומקריאות במחשב. תוכנות אלה יודעות לקרוא טקסט בהודעה או בקובץ וורד, איך אינן מסוגלות להקריא קבצי תמונה או PDF.
  4. מוגבלות קוגניטיבית: נסחו מראש את המסר וההזמנה והשתמשו בפישוט לשוני (מילים פשוטות, משפטים קצרים ולא מורכבים מדי, ללא הומור וציניות).
  • בדקו עם הצעיר כיצד הוא מגיע ליום המיון והאם הוא זקוק לתמיכה כלשהי (חיבור לצעירים נוספים מאותו אזור מגורים לצורך שימוש בתחבורה ציבורית או צירוף להסעה פרטית שמגיעה מאותו אזור; תמונה ויזואלית של המבנה שאליו יצטרכו להגיע, נציג שימתין בתחנת האוטובוס וכדומה).
  • בעת הזימון יש לבדוק עם הצעיר או עם מי מטעמו, האם ולאילו הנגשות והתאמות הוא זקוק ביום המיון.

הכנה ליום המיון

1. בצעו רשימה של כל המרחבים והפעילויות שבהן הצעיר אמור להשתתף בתהליך המיון, מרגע הגעתו למכינה ועד עזיבתו (חניה, דרך נגישה אל המכינה, חדר הריאיון, שירותים, מסדרונות, מדרגות, מרחבי עבודה בקבוצות גדולות) ופעלו בהתאם למידע שקיבלתם על הצורך בהנגשות ובהתאמות.

2. כאשר מדובר במוגבלות קוגניטיבית, חישבו על התכנים המועברים ביום המיון וכיצד ניתן להנגישם למועמד. מומלץ לקבוע אתו בשעה מוקדמת יותר ולעבור אתו בפירוט על התוכנית – אילו יחידות יהיו, איפה הן יתקיימו, מה יקרה בכל אחת מהן.

3. כאשר מדובר בלקות ראייה, שימו-לב שאורות פלורסנט בדרך כלל מסנוורים, שחשוב לייצר ניגודיות בצבעים (בכתב על נייר, בצבעים המפרידים בין אזורים, בצלחת על מפה, בשולי המדרגות).

4. כאשר המרואיין מגיע במסגרת התוכנית, חשוב שהמראיין יהיה איש צוות, רצוי בכיר, עם הבנה עמוקה של החשיבות בקיום ריאיון מונגש ועם יכולת לקיים ריאיון כזה תוך הקפדה על ההנחיות. 

5. הכינו מבעוד מועד את הטפסים הרלוונטיים (שאלון היכרות) ומלאו מראש את המידע הידוע לכם.

6. במקרים של יחידות זמן ארוכות במיון הקבוצתי או בריאיון, מומלץ לבחון אפשרות לחלקן ליחידות של

 60-45 דקות לכל היותר ולאפשר הפסקות במקרה הצורך.

7. מומלץ להקצות זמן רב יותר לריאיון של צעיר עם מוגבלות מאשר לצעיר ללא מוגבלות, בעיקר אם ידוע שבשל המוגבלות יש לצעיר צורך בזמן רב יותר להתארגנות.

נושאים קשורים

שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

שותפים בתכנית

מה רצית לדעת?