מרכז הידע של תכנית שיבולים

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

מרכז הידע של תכנית שיבולים

אם את/ה חלק מצוות המכינה, ורוצה לקדם את ההשתתפות של חניכי שיבולים במכינה - הגעת למקום הנכון! פה תמצא/י את הידע והכלים שפיתחנו למטרה זו

מכשירי שמיעה ואביזרי עזר

image-from-rawpixel-id-65227-jpeg
שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

מכשירי שמיעה (מכ"ש)/שתלים

  • מכשירי השמיעה הם כלי עזר דיגיטלי (ממוחשב) בהתאמה אישית, המשפרים קליטה ומגבירים את המידע השמיעתי מהסביבה.
  • מכשירי השמיעה משפרים בעיקר את הבנת הדיבור מהסביבה הקרובה, ומאפשרים מודעות רבה יותר לקולות מהסביבה הרחבה.
  • המורכבות של הירידה בשמיעה גורמת לכך שמכשיר השמיעה משפר את התפקוד של האדם, אך אינו מחזיר לו את הכושר השמיעתי המלא.

אביזרי עזר לשמיעה

  • אביזרי עזר לשמיעה מאפשרים לאנשים עם ירידה בשמיעה לשמוע טוב יותר ולהבין טוב יותר את הדיבור והקולות בסביבות האזנה שונות, וכן לקבל התרעות על התרחשויות בסביבתם הקרובה והרחוקה. אפשר להשתמש באביזרי העזר עם או בלי מכשירי שמיעה. במצבים רבים רצוי להשתמש באביזרי העזר לשמיעה, כדי להגיע להבנת דיבור מיטבית.
  • טלקויל (TELECOIL) (מצב T): מנגנון זה מאפשר שידור אלחוטי מאביזר העזר אל מכשיר השמיעה ומקנה שמיעה חדה וברורה יותר של הנאמר ללא הפרעה של רעשי הסביבה. שימוש במצב T מבטל את תופעת הצפצופים העולים ממכשיר השמיעה (פידבק) בעת קירוב עצמים חיצוניים אל אפרכסת האוזן. מנגנון זה קיים ברוב מכשירי השמיעה, אך לא בכולם. יש לוודא עם מכון השמיעה שבו מטופלים מכשירי השמיעה, כי מצב T אכן קיים במכשיר.
  • חשוב לציין, כי שימוש באביזרי עזר מסייע פעמים רבות להגברת תחושת העצמאות של האדם ולהפחתת תחושת התלות בסביבה.

סוגי אביזרי העזר

מערכות התרעה: אם קיים קושי לשמוע את פעמון הדלת, השעון המעורר, צלצול הטלפון, הבכי של התינוק, גלאי עשן, ועוד, במהלך היום או בזמן השינה, ניתן להיעזר באביזרי עזר אשר יתריעו על קולות אלה. ההתרעה יכולה להתבצע באמצעות הבזקי אור, רטט וצליל מוגבר או בעל טון שונה, אשר יסבו את תשומת הלב למתרחש. אפשר לרכוש אביזרי התרעה בודדים או מערכת משולבת שתאותת על מגוון התרעות.

שעון מעורר: אם קיים קושי בשמיעת הצלצול של השעון המעורר ניתן להשתמש בשעון עם כרית רטט הממוקמת מתחת לכרית או למזרן או בשעון יד רוטט.

פעמון דלת: אפשר להתקין פעמון דלת בעל צלצול חזק או בעל טון שבו ניתן להבחין  טוב יותר, בהתאם למצב השמיעה. אפשר להוסיף פעמונים בחדרים שונים בבית. לחלופין, אפשר להשתמש בביפר נייד רוטט, בנורה מהבהבת או בכרית רוטטת המונחת מתחת למזרן בשעות הלילה.

מערכות הגברה: לקטגוריה זו משתייכים אביזרים שמטרתם להגביר את המידע השמיעתי המועבר במצבים שמיעתיים שונים. ההתאמה השמיעתית נעשית בשני אופנים: (א) עוצמה – הגברה של המידע השמיעתי; (ב) טונים – התאמה לפי תדרי השמיעה של המאזין.

מגבר אישי: משמש כתחליף למכשירי שמיעה. אל יחידת המגבר מחוברות אוזניות המוליכות את הצלילים אל האוזניים. המשתמש יכול לווסת באופן עצמאי את העוצמה ולפעמים גם את הטון של הקולות הסביבתיים. המגבר מיועד לאנשים המתקשים להסתגל למכשירי שמיעה או שאינם מסוגלים להשתמש במכשירי שמיעה עקב מגבלות מוטוריות או רפואיות אחרות. המגבר האישי אינו מותאם ספציפית לירידת השמיעה של המשתמש (להבדיל ממכשירי שמיעה), אלא מגביר את העוצמה של כל צלילי הסביבה הנקלטים.

מערכות הגברה לטלוויזיה: המערכת מאפשרת לשמוע את הטלוויזיה ולהבין היטב את הנאמר בלי להפריע לסובבים. משדר המחובר אל הטלוויזיה משדר את הנאמר למקלט האישי, שהמאזין מרכיב באמצעות שיטת שידור IR (אינפרא אדום) או FM (גלי רדיו). אפשר להשתמש במקלט ללא מכשירי שמיעה באמצעות אוזניות, או בשילוב עם מכשירי שמיעה בעלי מצב T באמצעות לולאת השראה אישית.

מערכות FM: שימוש במערכות FM מאפשר להבין דיבור טוב יותר בסביבה רועשת ומהדהדת או כשהמרחק מהדובר גדול. המערכת הפועלת בשיטת שידור FM מורכבת משתי יחידות: משדר ומקלט. קול הדובר נקלט במשדר שהוא נושא ומועבר אלחוטית למקלט שהמאזין כבד השמיעה מרכיב. השימוש במערכות FM נפוץ בקרב תלמידים וסטודנטים המשתתפים בשיעורים, אך מתאים לשימוש גם בישיבות עבודה, בטיולים מאורגנים, במפגשים חברתיים, בנסיעה במכונית ובהאזנה למערכות שמע שונות כמו נגני מוזיקה, טלוויזיה ומחשב. מומלץ להשתמש במערכת FM בשילוב עם מכשירי השמיעה, באמצעות לולאת השראה או על ידי חיבור ישיר של המקלט למכשיר השמיעה. אפשר גם להשתמש במערכת FM ללא מכשירי שמיעה, באמצעות חיבור המקלט לאוזניות.

פתרונות לטלפון:
כבדי שמיעה נתקלים לעיתים קרובות בקושי לשוחח בטלפון. קיים מגוון רחב של פתרונות ייעודיים לטלפון לשימוש בבית, בעבודה ובחוץ.

  • מגבר לטלפון קווי: מאפשר לווסת את העוצמה ואת התדר של קול הדובר בזמן השיחה. המגבר מתחבר באופן חוטי לטלפון.
  • דיבוריות לטלפון: קיימות דיבוריות חוטיות ואלחוטיות (בטכנולוגיית בלוטות') אשר מתחברות לטלפון הנייד או הקווי ומאפשרות לנהל שיחה באיכות טובה, באמצעות העברת קול הדובר ישירות למכשיר השמיעה.
  • טלפונים נייחים ואלחוטיים: קיימים טלפונים המאפשרים להגביר את צלצול הטלפון או לשנות את נגינתו ואת העוצמה והתדר של קול הדובר בזמן השיחה. טלפונים ייעודיים אלה הם לרוב בעלי תאימות גבוהה למצב T במכשירי השמיעה.
  • טלקויל (TELECOIL) (מצב T): מנגנון זה, אשר קיים במכשירי שמיעה, מאפשר שמיעה חדה וברורה יותר של הנאמר בטלפון ללא הפרעה של רעשי הסביבה. שימוש במצב T מבטל את תופעת הצפצופים העולים ממכשיר השמיעה (פידבק) בעת קירוב השפופרת לאוזן.

נושאים קשורים

שיתוף ב print
הדפסה
שיתוף ב whatsapp
שיתוף בוואצאפ
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
share
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

שותפים בתכנית

מה רצית לדעת?